– Kom og se nærmere på huset

Passer borgmesteren på vores kulturarv? (XII)

Konklusionen omkring Krudthus 2 nærmer sig. Borgmesterens flertal har besluttet, at kommunen skal sælge Krudthus 2. Medio august er der frist for aflevering af tilbud på kommunens udbud. Skal kommunen virkelig sælge ejendommen, som Slots- og Kulturstyrelsen betegner som et af de to mest velbevarede krudthuse fra slutningen af 1700-tallet?

Liste T ønsker at høre borgernes mening om krudthuset – nu på søndag mellem kl. 11 og 14

På trods af at et flertal i kommunalbestyrelsen har besluttet, at Krudthus 2 skal sælges, så synes vi i Liste T, at borgerne skal have en chance for at se nærmere på huset. Krudthuset er blevet nødtørftigt renoveret og alt gammelt ”skrald” er blevet fjernet, så det nu fremstår som ”salgbart”? Kommunen har brugt ca. 100.000 kr. på at rydde op m.m. og det betyder, at det for os giver mening at invitere borgerne indenfor i Krudthuset. Derfor inviteres du indenfor i Krudthus 2 nu på søndag d. 18. august 2024 mellem kl. 11 og 14. Du er velkommen til at møde op og se nærmere på huset.

Hvad er Krudthus 2?

Der er skrevet mange spændende historier om Krudthus 2, som blev opført i år 1782. Dines Bogø, Ole Storgaard, Lokalarkivet (dragoerhistorie.dk) m.fl. har formidlet historien om bygningen og ved søgning på nettet kan man finde mange perspektiver på ejendommen. Baggrunden for opførelsen af krudthuset var, at der i år 1779 skete en voldsom eksplosion i et krudtlager ved Østerport i det indre København og derfor besluttede man, at krudtdepoter skulle flyttes udenfor voldene. I de følgende år blev der derfor opført flere krudthuse og oprindeligt hed Krudthus 2 faktisk Krudthus VII, som værende det sidste i en række på 7 krudthuse. Da flere af krudthusene siden blev nedlagt og da Dragør Kommune kun har to krudthuse, så har vi vænnet os til at kalde vores to krudthuse for 1 og 2, selvom de faktisk hedder Krudthus VI og VII. Krudthuset er fredet og af Slots- og Kulturstyrelsens fredningsbeskrivelse fremgår blandt andet: Bygningens bærende fredningsværdier knytter sig i det ydre til Krudthuset som ét ud af 7 oprindelige krudthuse på Amagers østkyst, og til bygningen som en umistelig del af Københavns ældre befæstning.